E Vitamini

Bugün konumuz Vitamin E yani tokoferol. Taze sebzelerde, soyada, bitkisel yağlarda bolca bulunuyor e vitamini. Bizim için önemli olanı alfa-tokoferoldür.

Formları:
alfa-tokoferol
dl-alfa-tokoferol asetat

Doğal olanarı d ile başlarken sentetik türevleri dl ile başlar.


Alfa tokoferol aslında lipofilik yani yağlı yapıda. Cilde girişi kolay olur cildin de yağlı yapıda olmasınadan dolayı. E vitaminin bulunduğu topikal kullanım için üretilen ilaçlarda bu oran %1-5 arasındadır. Topikal uygulandığında E vitamininin derinin su tutma kapasitesinde artış sağlandığı biliniyor.

Bazı formülasyonlarda C ve E vitamini birlikte kullanılıyor. Bu hem antioksidan etkiyi artırıyor hem de ürünün bozulmasını engelliyor.

E vitaminin topikal kullanımı tamamen güvenliği kanıtlanmış bir kullanım değil. Yani herhangi bir formu kontant dermatite sebep olabilir. Yapılan çalışmalarda dl-alfa-tokoferol asetatın alfa-tokoferole göre kontant dermatite sebep olma ihtimalinin daha yüksek olduğu görülmüş.

Topikal yaşlanma karşıtı bakımlarda sıkça karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi E vitamininin emoliyan özellik göstermesi, kolay formülize edilmesi, nispeten ucuz olması.

Yapılan bir çalışmada dört hafta boyunca yüzlerine %5-8 tokoferol uygulayan kişilerde cildin pürüzlülüğünde azalma, kırışıklık derinliğinde azalma gözlenmiş. Yani anti-aging etkisinden de söz edebiliriz.

Topikal olmayan formları kullanmak doğru değil. Yani E vitamini içeren bir ampulu kırıp saça, yüze sürmek doğru değil, peki neden?
Birincisi bu güvenli olmayabilir. Yani sizin için ürün yüksek dozlu olabilir cildinizde değişik reaksiyonlara yol açabilir.
İkincisi derinizden ne kadarının emileceğini bilemezsiniz.
Maddenin oranını bilmeniz gerekmekte ve uygun çözücüde çözmeniz gerekmektedir. Bu da topikal formlar ile olur.

Şimdi bir ürün incelemesi yapalım.
Babe- Proteoglycan F+F 10'lu Ampul Anti-aging Etkili Konsantre Bakım 10 x 2 ml 

Üründeki tokoferol oranı %1 alt sınırda ama kötü değil. Etkili. Sadece akşam kullanmanızda fayda var.<z

Yorumlar

Popüler Yayınlar