C vitamini Hakkında

Bu hafta vitaminler serisine başlamak istedim ve ilk olarak C vitamini seçtim, hemen başlayalım.
Askorbik asit olarak bildiğimiz C vitamini turunçgillerde ve yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur. Aynı zamanda vücudun en önemli antioksidan mekanizmalardan biridir. Kanser oluşumunun engellenmesi için serbest radikal tutma miktarı açısından vitaminler arasında eşsiz bir öneme sahiptir. Aynı zamanda depigmente edici, kollajen uyarıcı etkileri de bulunmakta.

Gıda takviyeleri açısından C vitamini önemli bir konudur. Doğrudan C vitamini içeren gıdaların yenmesi fotoyaşlanmanın azalması ve kollajen sentezinin artması açısından önemli bir basamaktır. Gıdaya ulaşamadığımız durumlarda ve gerekli koşullarda takviye de alınabilir.

Şimdi cilt bakım ürünlerdeki C vitamini formlarına bakalım:

Askorbik asit su veya yağda çözünen şekillerde formülize edilebilir.

L-askorbik asit: Bu form suda çözünebilen bir formdur. Cilde penetrasyonu için pH <3.5 olmalıdır. Bu yüzden askorbik asidin, glikolik asit veya salisilik asit gibi düşük pH'lı bir temizleme ürünü kullanıldıktan sonra kullanılması maksimum etki açısından en doğrusudur. Direkt bu formu içeren cilt ürünlerini kullanan rozase hastalarında ciltteki kızarıklığı arttırabilir. Hassas ciltli kişilerde ise bu form batma tipinde bir hassasiyet yaratabilir.

Ama bu form çabuk okside olabilir bozulabilir, havasız ışığa dirençli kaplarda saklanmalı ve üretilmelidir. Bu da maliyetlidir. Çoğu topikal preparat şişesi açıldıktan sonra saatler içerisinde aktif olmayan forma dönüşür. Okside olduğunda sarımsı bir hal alır ürün öyle anlayabilirsiniz. Aldığınız ürün küçük paketli olmalı hemen bir kaç ay içinde bitebilecek olmalı bu formu kullanmak istiyorsanız.

Askorbil palimat ( Askorbil tetraizopalmitat) : Nötral pH'da etkili bir formdur. Yağda rahatça çözünebildiğinden derimizin alt tabakalarına rahatça inebilir. Kollajen sentzinde etkili form budur.

Magnezyum Askorbil fosfat : Çözelti ve emülsiyonlarda en stabil formdur.

Bu iki ana form dışında kullanılan diğer formlar da;
Kalsiyum askorbat
Magnezyum askorbat
Sodyum askorbat'dır.

Yapılan son çalışmalarda hem oral hem de topikal kullanımın fotoyaşlanma ve kollajen üretimi üzerinde önemli olduğu görülmüştür. Yani hem bolca C vitamini içeren besin tüketmeliyiz hem de cilt bakımımızın bir bölümüne C vitaminini mutlaka eklemeliyiz.

Şimdi iki ürün incelemesini yapalım.
Herbaderm Saf C vitamini Serumu : Propanediol( çözücü olarak kullanılmış) ve %10 askorbik asit içeriyor.

The Ordinary- Ascorbic Acid %8 Alpha Arbutin %2 : Propanediol(çözücü), Arbutin de formülasyonda depigmentasyonu destekleklemek için kullanılmış.

Şimdi burda biraz da Arbutin bilgisi eklemek istiyorum. Arbutin, ayı üzümü, kızılcık gibi bitkilerin yapraklarında bulunan hidrokinon(HQ) olarak adlandırdığımız bir ailenin glukopirazon türevidir.. Arbutin geleneksel Japon tıbbında renk açıcı olarak kullanılıyordu, ve 13.yüzyıldan beri tıbbi amaçla kullanılmakta. Güvenli ve etkili bir renk açıcı olarak kabul edilmekte aynı zamanda cilt renginin beyazlatılması için kullanılan ürünlerde de alfa ya da beta formları bulunmakta.

C vitamini içeren ürünleri kullanırken ciltte yanma batma olursa preparatı kullanmayı bırakmalısınız.

Ben Herbadermi sipariş ettim bile denemek için sabırsızlanıyorum.Sizler hangi formları içeren C vitaminleri kullanıyorsunuz ?

Yarın Tokoferol hakkında konuşacağız, bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Yorumlar

Popüler Yayınlar