Kahvenin Yolculuğu


Öncelikle bu yazıma bu günün yorgunluğu üzerimdeyken bir bardak kahvenin etkisiyle onu bir nebzede atmış olduğum halimle ele almaya karar verdim.  Çünkü gözlerimi açamayacakken o taze çekilmiş kahvenin hem kokusunun hem de tadının gerçekten nasıl bize böylesine enerji verdiği fikri beni  birkaç  web sayfası araştırması fikrine itti.
Elime bir arkadaşım aracılığı ile dün taze çekilmiş çekirdek kahve geçti.  Bir adet Frenchpress yardımı ile enfes bir tada dönüşen bu yolculuğun hikayesi hakkında biraz konuşma vakti. !
Kahve dediğimiz şey aslında ne peki? Kahve bir ağacın meyvesinin çekirdeğidir. İşte bu meyvenin çekirdeği :


Aile Rubiaceae, cinsi ise Coffea'dır. Bu meyvenin iki tipi önemlidir( Eczacılık fakültesinde 1 yada 2 sınıfta okuyan mesleştaşlarımdan bu dersi alanlar varsa eğer hocaları kısmen de olsa değinmişse hatırlayacaklardır ):  Coffea arabica (Arabica) ve Coffea canephora (Robusta).

Pekala bu meyveler yetişiyor ? Peki toplayıcılar hangi mevsimlerde bunu toplaya biliyor ?
Yağmur mevsimleri bitince tropikal bölgelerde, açar yasemin gibi kahve ağacı çiçekleri. ( adeta bir teletabi giriş sözleri gibi oldu değil mi J )
Bu çiçekler birkaç hafta sonra tomurcuk haline gelir.Bir süre sonrada yeşil renkli üzüm salkımı gibi bir topluluk oluştururlar. Zamanla önce sarıya, sonra kırmızıya döner bu meyveler.  Bu hale gelince birinci metod olarak toplayıcılar tek tek el ile topluyor ( Amma da zahmetliymiş bee diyormuşsunuz gibi sanki içinizden J ) Bu metodda toplayıcılar sadece olgunlaşanları topluyor ama ikinci metod olan sıyırarak toplama metodunda kişiler bir dalı komple sıyırıyor, daha sonra bu meyveler işleme atölyelerine götürüyorlar.Ortada bunların etrafı meyve kısmından arındırılır, sadece çekirdek kısmı kalana dek !

Kahve türlerine bu yazımda girmek istemiyorum daha sonra çok çok detaylı anlatmak istiyorum  o yüzden şimdide kahvede neler olduğuna, vücudumuzdaki dolaşım durumunda neler yaşandığına bir bakalım.
1)Kahve harika bir antioksidan !
2)Baş ağrıları için mükemmel bir kurtarıcıdır.
3)Beyni uyandırarak konsantrasyonu sağlamak için harika.
4)Karaciğer sağlığını korumak için bire bir.
5)Selülite karşı oldukça etkili.


Elinizde taze çekilmiş çekirdek kahveniz varsa en geç 1-2 hafta içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir.
Yada çekirdeği kullanıcağınız miktarda çekmelisiniz ,aksi taktirde tazeliğini koruyamayacak ve hem  tat anlamında hem içerdiği yararlı maddeler anlamında bir miktar kayba uğrayacaktır. Ama en önemlisi nescafe vb. tür hazır kahvelerde kıvam arttırıcı vb. gıda katkı maddeleri bize o has çekirdeğin sağlayacağı yararı gölgeliyor.  O yüzden mümkün olduğunca çekirdek kahve tüketimi maksimum yarar sağlamak adına yapılabilecek en doğru şey.


21.11.2015 / 21.10

Yorumlar

Popüler Yayınlar