Kahvenin Yolculuğu
Öncelikle bu yazıma bu günün yorgunluğu üzerimdeyken bir bardak kahvenin etkisiyle onu bir nebzede atmış olduğum halimle ele almaya karar verdim. Çünkü gözlerimi açamayacakken o taze çekilmiş kahvenin hem kokusunun hem de tadının gerçekten nasıl bize böylesine enerji verdiği fikri beni birkaç web sayfası araştırması fikrine itti.
Elime bir arkadaşım aracılığı ile dün taze çekilmiş
çekirdek kahve geçti. Bir adet
Frenchpress yardımı ile enfes bir tada dönüşen bu yolculuğun hikayesi hakkında
biraz konuşma vakti. !
Kahve dediğimiz şey aslında ne peki? Kahve bir ağacın meyvesinin çekirdeğidir.
İşte bu meyvenin çekirdeği :
Aile Rubiaceae, cinsi ise Coffea'dır. Bu meyvenin iki tipi önemlidir( Eczacılık fakültesinde 1 yada 2 sınıfta
okuyan mesleştaşlarımdan bu dersi alanlar varsa eğer hocaları kısmen de olsa
değinmişse hatırlayacaklardır ): Coffea arabica
(Arabica) ve Coffea canephora (Robusta).
Pekala bu meyveler yetişiyor ? Peki toplayıcılar hangi
mevsimlerde bunu toplaya biliyor ?
Yağmur mevsimleri bitince tropikal
bölgelerde, açar yasemin gibi kahve ağacı çiçekleri. ( adeta bir teletabi giriş
sözleri gibi oldu değil mi J )
Bu çiçekler birkaç hafta sonra
tomurcuk haline gelir.Bir süre sonrada yeşil renkli üzüm salkımı gibi bir
topluluk oluştururlar. Zamanla önce sarıya, sonra kırmızıya döner bu meyveler. Bu hale gelince birinci metod olarak
toplayıcılar tek tek el ile topluyor ( Amma da zahmetliymiş bee diyormuşsunuz
gibi sanki içinizden J ) Bu metodda toplayıcılar sadece olgunlaşanları
topluyor ama ikinci metod olan sıyırarak toplama metodunda kişiler bir dalı
komple sıyırıyor, daha sonra bu meyveler işleme atölyelerine
götürüyorlar.Ortada bunların etrafı meyve kısmından arındırılır, sadece
çekirdek kısmı kalana dek !
Kahve türlerine bu yazımda girmek istemiyorum daha
sonra çok çok detaylı anlatmak istiyorum o yüzden şimdide kahvede neler olduğuna,
vücudumuzdaki dolaşım durumunda neler yaşandığına bir bakalım.
1)Kahve harika bir antioksidan !
2)Baş ağrıları için mükemmel bir
kurtarıcıdır.
3)Beyni uyandırarak konsantrasyonu
sağlamak için harika.
4)Karaciğer sağlığını korumak için
bire bir.
5)Selülite karşı oldukça etkili.
Elinizde
taze çekilmiş çekirdek kahveniz varsa en geç 1-2 hafta içerisinde tüketilmesi
tavsiye edilir.
Yada
çekirdeği kullanıcağınız miktarda çekmelisiniz ,aksi taktirde tazeliğini
koruyamayacak ve hem tat anlamında hem
içerdiği yararlı maddeler anlamında bir miktar kayba uğrayacaktır. Ama en
önemlisi nescafe vb. tür hazır kahvelerde kıvam arttırıcı vb. gıda katkı
maddeleri bize o has çekirdeğin sağlayacağı yararı gölgeliyor. O yüzden mümkün olduğunca çekirdek kahve tüketimi
maksimum yarar sağlamak adına yapılabilecek en doğru şey.
21.11.2015 / 21.10
Yorumlar
Yorum Gönder